Leestijd: 3 minuten

Facility Management omvat een breed scala aan functies die organisaties kunnen inhuren, zoals Facility Managers, Project Coördinators, en Interim Managers. Deze professionals kunnen helpen bij het beheer van gebouwen, onderhoud, veiligheidsvoorschriften, en strategische projecten. Er zijn tal van situaties waarin organisaties kiezen voor het inhuren van deze facility management rollen. In dit artikel beschrijven we de drie hoofdsituaties waarin Facility Management inhuren een verstandige keuze kan zijn.

1. Interim Management

Tijdelijke vervanging bij afwezigheid

Wanneer een vaste facilitaire medewerker, zoals een Facility Manager of Coördinator, langdurig afwezig is door ziekte, sabbatical, zwangerschapsverlof of andere redenen, ontstaat er een gat in de continuïteit. Dit is waar interim management van pas komt. Stel je voor dat je Facility Manager onverwacht met zwangerschapsverlof gaat. De dagelijkse facilitaire taken moeten doorgaan, maar er is niemand om deze op te pakken.

Interim Facility Manager

Een interim manager wordt ingehuurd om tijdelijk de taken over te nemen. Deze professional heeft de nodige ervaring en generalistische kennis om snel in te springen en ervoor te zorgen dat alle facilitaire processen ongestoord doorgaan. Hierdoor blijft de continuïteit gewaarborgd en kunnen de dagelijkse bedrijfsactiviteiten zonder onderbreking doorgaan.

Lees hier in welke specifieke situaties Interim Management een goede optie is.

2. Projectmanagement

Specifieke projecten met een duidelijk doel

Bij specifieke projecten zoals grootschalige renovaties, verhuizingen, de bouw van nieuwe faciliteiten, of het inrichten van een Facility Management Informatie Systeem (FMIS), is gespecialiseerde expertise nodig. Stel je voor dat je organisatie verhuist naar een nieuw pand en er moet veel geregeld worden: van de inrichting van werkplekken tot de installatie van technische infrastructuur.

Projectmanager

Een facility projectmanager wordt ingehuurd om dit project te leiden. Deze persoon heeft de benodigde expertise om het project succesvol te realiseren binnen de gestelde tijd en budget. Hierdoor kan de vaste Facility Manager zich blijven concentreren op de reguliere werkzaamheden zonder overbelast te raken. Het resultaat is een efficiënt en effectief uitgevoerd project dat voldoet aan alle gestelde eisen.

Lees hier in welke specifieke situaties Project Management een goede optie is.

3. Outsourcen van Facility Management

Complexe faciliteiten en strategische heroriëntatie

Wanneer een organisatie beschikt over complexe faciliteiten, zoals een groot kantoor met verschillende functies of meerdere locaties, kan het beheer hiervan een uitdagende taak zijn. Dit geldt ook bij strategische heroriëntatie, waarbij de organisatie zich opnieuw richt op haar kernactiviteiten en ondersteunende functies zoals facility management wil centraliseren. Stel je voor dat je organisatie meerdere kantoren heeft verspreid over het land, elk met hun eigen specifieke behoeften en uitdagingen.

Outsourcen aan een specialistische partij

Het uitbesteden van facility management aan een specialistische partij kan hierbij helpen. Deze partijen hebben de expertise en middelen om complexe faciliteiten efficiënt te beheren en aan te passen aan de specifieke behoeften van elk kantoor. Daarnaast kunnen ze zorgen voor naleving van wettelijke en veiligheidsvoorschriften, wat cruciaal is voor de compliance en governance van de organisatie. Hierdoor kan de organisatie zich richten op haar kernactiviteiten terwijl de facilitaire taken professioneel en efficiënt worden beheerd.

Lees hier in welke specifieke situaties het oursourcen van Facility Management een goede optie is.

Conclusie

Het inhuren van facility management capaciteit kan om diverse redenen voordelig zijn. Of het nu gaat om tijdelijke vervanging bij afwezigheid, het realiseren van specifieke projecten, of het outsourcen van complex facility management, een facility manager of project coördinator kan een waardevolle toevoeging zijn voor elke organisatie.

Ontvang wekelijks tips en nieuws over facilitaire dienstverlening
Naam