Leestijd: 5 minuten

Het outsourcen van facility management aan een specialistische partij betekent dat een externe expert of bedrijf de verantwoordelijkheid voor het beheren van jouw facilitaire diensten overneemt. Dit kan variëren van het dagelijkse onderhoud van gebouwen en technische installaties tot het naleven van veiligheidsvoorschriften en het implementeren van innovatieve technologieën. Door deze taken uit te besteden, kan jouw organisatie zich concentreren op haar kernactiviteiten, terwijl de facilitaire processen professioneel en efficiënt worden beheerd. In dit artikel bespreken we specifieke situaties waarin het outsourcen van facility management een uitstekende optie kan zijn en hoe dit jouw organisatie kan helpen.

1. Complexe faciliteiten met diverse locaties

Wanneer een organisatie meerdere kantoren of locaties heeft, is het beheren van al deze facilitaire behoeften een uitdaging. Elke locatie kan verschillende eisen en problemen hebben, zoals lokale regelgeving en onderhoudsbehoeften. Dit maakt het moeilijk om consistent beheer te garanderen vanuit een centrale facilitaire afdeling.

Het inhuren van experts die gespecialiseerd zijn in het beheren van meerdere locaties zorgt ervoor dat elke locatie optimaal functioneert en aan alle lokale eisen voldoet. Een specialistische partij heeft de middelen en expertise om deze uitdagingen effectief aan te pakken, waardoor jouw organisatie zich kan concentreren op haar kernactiviteiten.

2. Behoefte aan specifieke expertise

Facility management omvat veel specialisaties, zoals energiebeheer, veiligheid, duurzaamheid en ruimteplanning. Eén Facility Manager kan niet alle expertise in huis hebben om deze diverse taken effectief uit te voeren.

Door specialisten in te huren voor specifieke taken, zoals een veiligheidsexpert of energiebeheerder, zorgt de organisatie ervoor dat alle aspecten van het facilitaire beheer professioneel en efficiënt worden uitgevoerd. Een specialistische partij beschikt over een team van experts met de nodige kennis en ervaring om elke taak optimaal te beheren.

3. Beheer van eigendoms- versus gehuurde faciliteiten

Het beheer van eigendomsfaciliteiten verschilt sterk van gehuurde faciliteiten. Eigendomsfaciliteiten vereisen vaak meer onderhoud en upgrades, terwijl gehuurde faciliteiten striktere afspraken en beperkingen hebben van de verhuurder.

Het inhuren van experts die bekend zijn met beide soorten beheer helpt bij het navigeren door deze verschillen, zodat alle faciliteiten optimaal worden beheerd. Een specialistische partij kan de specifieke behoeften van zowel eigendoms- als gehuurde faciliteiten efficiënt en effectief aanpakken.

4. Strategische heroriëntatie

Soms kan een organisatie ervoor kiezen om facility management uit te besteden als onderdeel van een bredere strategische heroriëntatie. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij het centraliseren van bepaalde functies of het focussen op de kernactiviteiten van de organisatie. Stel je voor dat jouw bedrijf in een fase van snelle groei zit en je besluit om alle ondersteunende functies, zoals facilitaire diensten, te centraliseren naar een enkele locatie om efficiënter te kunnen werken.

Door het inhuren van een externe Facility Manager kan deze overgang soepel verlopen zonder dat de kernactiviteiten van jouw organisatie hieronder lijden. Dit stelt jouw team in staat zich te concentreren op hun primaire taken zonder afgeleid te worden door de operationele details van de facilitaire diensten.

5. Toegang tot innovaties

FM gespecialiseerde bedrijven zijn vaak op de hoogte van de nieuwste technologieën en best practices in de sector. Het inhuren van een externe partij kan organisaties toegang bieden tot deze innovaties. Denk bijvoorbeeld aan geavanceerde energiebeheeroplossingen die de energiekosten verlagen en de duurzaamheid verbeteren, of aan innovatieve ruimtebeheerstrategieën die de efficiëntie van kantoorruimtes maximaliseren. Zo kan jouw organisatie profiteren van de meest up-to-date methoden en technologieën zonder zelf voortdurend bij te hoeven blijven.

6. Risicobeheer

Het uitbesteden van bepaalde risicovolle taken kan de verantwoordelijkheid verschuiven naar de externe partij. Dit kan helpen bij het verminderen van de risico’s voor de organisatie, aangezien de externe partij vaak meer ervaring en expertise heeft in het beheren van deze risico’s. Overweeg bijvoorbeeld situaties waarin jouw bedrijf te maken heeft met gevaarlijke materialen of complexe veiligheidsvoorschriften. Door deze taken uit te besteden aan een ervaren Facility Manager, wordt de kans op ongelukken verminderd en voldoet jouw bedrijf aan alle wettelijke eisen.

7. Naleving van wettelijke en veiligheidsvoorschriften

Het naleven van wet- en regelgeving op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu kan complex zijn en vereist veel expertise. Het niet naleven van deze voorschriften kan ernstige gevolgen hebben, zoals boetes of reputatieschade.

Een externe specialist kan helpen deze risico’s te beheren en ervoor zorgen dat jouw bedrijf altijd aan de huidige normen voldoet. Een Facility Manager kan ervoor zorgen dat de organisatie aan alle relevante voorschriften voldoet en risico’s minimaliseert. Compliance en governance zijn steeds belangrijker voor organisaties, en een specialistische partij kan hierin ondersteunen.

8. Verbeterde werkplekervaring

Een Facility Manager kan ook bijdragen aan een betere werkplekervaring door te zorgen voor een goed onderhouden, veilige en prettige werkomgeving. Dit kan leiden tot hogere medewerkerstevredenheid en productiviteit.

Stel je voor dat jouw kantoor regelmatig kampt met technische storingen of onderhoudsproblemen. Een Facility Manager kan deze problemen snel oplossen en ervoor zorgen dat de werkomgeving altijd in topconditie is. Dit draagt bij aan het welzijn van de medewerkers en kan zelfs het ziekteverzuim verminderen.

Conclusie

Het outsourcen van facility management aan een specialistische partij kan om diverse redenen voordelig zijn. Of het nu gaat om het beheren van complexe faciliteiten, het inbrengen van specifieke expertise, het voldoen aan wettelijke voorschriften, of het verbeteren van de werkplekervaring, een specialistische partij biedt de expertise en middelen die nodig zijn om jouw organisatie efficiënt en effectief te ondersteunen.

Lees hier ook de andere vormen van het inhuren van facilitair management.

Neem contact op

Wil jouw organisatie ook profiteren van de voordelen van professioneel facility management? Neem vandaag nog contact op voor een persoonlijk adviesgesprek en ontdek hoe wij jouw organisatie kunnen ondersteunen bij het succesvol realiseren van jouw facilitaire doelen.

Ontvang wekelijks tips en nieuws over facilitaire dienstverlening
Naam