Leestijd: 3 minuten

In veel organisaties ontstaat er soms de behoefte aan extra capaciteit in facility management. Een veelvoorkomende oplossing is het inhuren van interim management. Dit kan nodig zijn om een bestaande facilitaire positie tijdelijk te vervangen of om tijdelijke ondersteuning te bieden tijdens perioden van snelle groei, wanneer er behoefte is aan meer efficiëntie of kostenbesparingen. In deze blog bespreken we specifieke situaties waarin interim management een uitstekende oplossing kan zijn voor jouw organisatie.

1. Vervanging bij uitval van de Facility Manager

Wanneer een vaste Facility Manager onverwacht uitvalt door ziekte, kan dit de dagelijkse gang van zaken ernstig verstoren. Het beheer van gebouwen, onderhoud, en veiligheidsvoorschriften komt onder druk te staan. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarin een Facility Manager plotseling langdurig ziek wordt, en er niemand beschikbaar is om de dagelijkse facilitaire taken over te nemen. Dit kan leiden tot achterstallig onderhoud, veiligheidsrisico’s, en een algemene daling van de operationele efficiëntie.

Een interim manager kan snel worden ingehuurd om de taken van de zieke Facility Manager over te nemen. Deze generalist heeft de expertise om zich snel aan te passen en ervoor te zorgen dat de facilitaire processen en taken zonder onderbreking doorgaan. Door direct in te springen, waarborgt de interim manager de continuïteit van de facilitaire dienstverlening, waardoor de organisatie zich kan blijven concentreren op haar kernactiviteiten zonder verstoringen.

2. Vervanging bij sabbatical

Soms besluit een Facility Manager een sabbatical te nemen om zich te heroriënteren of bij te scholen. Dit kan een organisatie tijdelijk zonder leiding in het facilitaire beheer achterlaten. Stel je voor dat jouw Facility Manager besluit om een jaar vrij te nemen voor persoonlijke ontwikkeling. Gedurende deze periode moet er iemand zijn die de leiding neemt over het facilitaire beheer om te voorkomen dat de dagelijkse operaties stagneren.

Een interim manager wordt ingehuurd om de rol van de afwezige Facility Manager tijdelijk over te nemen. Deze professional zorgt ervoor dat de dagelijkse operaties soepel blijven verlopen en dat er geen stilstand is in de facilitaire processen. De interim manager kan met zijn brede kennis en ervaring de organisatie ondersteunen, nieuwe inzichten brengen, en ervoor zorgen dat de overgang na de sabbatical vlekkeloos verloopt.

3. Vervanging bij zwangerschapsverlof

Wanneer een Facility Manager met zwangerschapsverlof gaat, is er behoefte aan een tijdelijke vervanging om ervoor te zorgen dat alle facilitaire taken en verantwoordelijkheden goed beheerd worden. Denk aan een scenario waarin de Facility Manager zes maanden met zwangerschapsverlof gaat. Gedurende deze tijd moeten alle operationele processen doorgaan en moet er iemand zijn die leiding geeft aan het team.

Een interim manager neemt tijdelijk de taken over, zodat de kwaliteit van het facilitaire beheer behouden blijft. Deze generalist zorgt voor een naadloze overgang en houdt alle processen draaiende. De interim manager zorgt ervoor dat er geen onderbrekingen zijn in het dagelijkse beheer en dat de facilitaire diensten op hetzelfde niveau blijven presteren, zodat de organisatie soepel blijft functioneren.

Lees hier ook de andere vormen van het inhuren van facilitair management.

Voordelen van Interim Management

Naast het vervangen van een afwezige Facility Manager biedt interim management ook andere voordelen:

Ondersteuning bij snelle groei

Wanneer een organisatie snel groeit, neemt ook de behoefte aan een gestructureerd beheer van faciliteiten toe. De huidige facilitaire capaciteit kan de groei niet bijbenen, wat leidt tot inefficiëntie en mogelijke verstoringen. Het inhuren van een interim facility manager biedt tijdelijke, flexibele capaciteit die de groei ondersteunt. Deze manager zorgt ervoor dat de fysieke ruimte en facilitaire diensten meegroeien met de organisatie, wat resulteert in een soepel verlopende groei zonder logistieke problemen.

Verbetering van operationele efficiëntie

Als je merkt dat de operationele efficiëntie van je faciliteiten afneemt door onregelmatig onderhoud, een onveilige werkomgeving, of onvoldoende voorzieningen, kan een interim manager de oplossing bieden. Een interim facility manager kan deze problemen aanpakken en verbeteren. Door regelmatiger onderhoud in te plannen, de werkomgeving veiliger te maken en betere voorzieningen te bieden, kan de operationele efficiëntie aanzienlijk worden verhoogd. Dit draagt bij aan een productievere en veiligere werkomgeving voor alle medewerkers.

Realisatie van kostenbesparingen

Wanneer er een dringende behoefte is om kosten te besparen, kan het inhuren van een interim manager een effectieve strategie zijn. Een interim manager kan helpen bij het optimaliseren van uitgaven door efficiënter gebruik te maken van middelen, betere contracten te onderhandelen met leveranciers en energiebeheerprogramma’s te implementeren.

De interim manager brengt vaak een frisse kijk op de huidige processen en kan gebieden identificeren waar kostenbesparingen mogelijk zijn. Door strategische veranderingen door te voeren, kan de organisatie aanzienlijke besparingen realiseren zonder in te boeten aan kwaliteit van de facilitaire diensten.

Conclusie

Het inhuren van een interim manager kan in veel situaties een slimme en effectieve oplossing zijn voor jouw organisatie. Of het nu gaat om het tijdelijk vervangen van een afwezige medewerker, ondersteuning tijdens snelle groei, verbetering van operationele efficiëntie, of realisatie van kostenbesparingen, een interim manager biedt de flexibiliteit en expertise die je nodig hebt.

Neem contact op

Wil jouw organisatie ook profiteren van de voordelen van interim management? Neem vandaag nog contact op voor een persoonlijk adviesgesprek en ontdek hoe wij jouw organisatie kunnen ondersteunen.

Ontvang wekelijks tips en nieuws over facilitaire dienstverlening
Naam